How square eyed were you in 2019?

With massive stars and even bigger budgets, 2019 was the year that TV went galactic. 

But were you really paying attention, or were you simply blown away by the onscreen spectacle? 

Take this quiz — compiled by our TV reviewer CHRISTOPHER STEVENS — to find out.

Test your knowledge of this year's television with a quiz compiled by Christopher Stevens

Test your knowledge of this year’s television with a quiz compiled by Christopher Stevens 

1. Which former nurse from Call The Midwife plays Prince Charles’s lover, Camilla Shand, in The Crown?

A) Charlotte Ritchie 

B) Emerald Fennell 

C) Jessica Raine 

D) Helen George

2. Who is lined up to play Mrs Thatcher in the next Crown series?

A) Gillian Anderson

B) Meryl Streep

C) Kim Cattrall

D) Jamie Lee Curtis

3. What role did Oscar-winner Helen Hunt play in World On Fire, the World War II drama?

A) Matron in a hospital for PoWs

B) Wife of conscientious objector Douglas (Sean Bean)

C) American journalist in Poland

D) Lover of Nazi Rudolf Hess

4. Lesley Manville, who played snooty Robina Chase in World On Fire, also starred in which sitcom?

A) Detectorists

B) Motherland

C) Ghosts

D) Mum

How did the town of Derry celebrate the stars of their homegrown sitcom, Derry Girls?

How did the town of Derry celebrate the stars of their homegrown sitcom, Derry Girls?

5. After a Starbucks coffee cup was spotted in a scene during the final season of Game Of Thrones, what explanation did the cable network HBO give via Twitter?

A) ‘Winter chocolate mocha is coming’

B) ‘Daenerys (Emilia Clarke) ordered a herbal tea’

C) ‘It wasn’t an accident, it was product placement’

D) ‘The worst ending in TV history, and you’re complaining about the coffee cup?’

6. How did two million fans react to the Game Of Thrones finale?

A) They hailed it as a work of imaginative genius

B) They signed an online petition to have the whole of the last season remade

C) They burned DVDs across the American South

D) They emailed the Democrat party HQ pleading for Daenerys to run for President against Trump

7. Which acting dame played the over-sexed Russian monarch in Catherine the Great?

A) Julie Walters

B) Helen Mirren

C) Kristin Scott Thomas

D) Emma Thompson

8. Which of these actors was not playing one of Catherine’s lovers or ex-lovers?

A) Kevin McNally as Alexei Orlov

B) Richard Roxburgh as Grigory Orlov

C) Rory Kinnear as Ivanovich Panin

D) Jason Clarke as Grigory Potemkin

9. Which former Doctor Who co-starred with Michael Sheen in Good Omens?

A) Christopher Eccleston

B) David Tennant

C) Matt Smith

D) Peter Capaldi

10. Good Omens was based on a book by Neil Gaiman. Which other Amazon Prime blockbuster is based on Gaiman’s work?

A) The Marvellous Mrs Maisel

B) The Man In The High Castle

C) Mr Robot

D) American Gods

Renegade sex slave Offred became an armed guerrilla fighter as The Handmaid's Tale turned into open warfare. How did she help dozens of children escape from Gilead?

Renegade sex slave Offred became an armed guerrilla fighter as The Handmaid’s Tale turned into open warfare. How did she help dozens of children escape from Gilead?

11. On Sir David Attenborough’s Seven Worlds, One Planet, we learned how Sumatran rhinos communicate in the dense rainforest. What do they do?

A) They leave pungent scent markings

B) They trample figures-of-eight in the foliage

C) They sing to each other

D) They emit sub-sonic rumbles

12. Seven Worlds, One Planet also revealed low-status macaques on Gibraltar steal what gifts to impress alpha monkeys?

A) Baby macaques

B) Tourists’ handbags

C) Food from cafe tables

D) Hats from humans

13. Who plays both the sadistic druid Veran and his brother, Harka the Dead Man, in the deliriously surreal Roman drama Britannia?

A) David Morrissey

B) Mackenzie Crook

C) Julian Rhind-Tutt

D) Hugo Speer

14. What does Prince Phelan of the Canti carry around in his shoulderbag on Britannia?

A) A talking rabbit

B) An infallible love potion

C) His sister’s head

D) His severed fingers

15. Which former Mad Men star played the heroic scientist battling to prevent nuclear meltdown in Chernobyl?

A) Jon Hamm

B) John Slattery

C) Vincent Kartheiser

D) Jared Harris

16. Jessie Buckley, fireman’s widow Lyudmilla in Chernobyl, will star in which smash-hit American crime series next year?

A) True Detective

B) Fargo

C) Better Call Saul

D) Mindhunter

17. His Dark Materials, rumoured to be the most expensive BBC show ever at £5.6 million per episode, featured CGI animals including what fighting creatures in armour?

A) Elephants

B) Polar bears

C) Eagles

D) Tigers

Tactless and accident-prone as ever, Alan Partridge returned to present a TV show called This Time. Who played his co-host Jennie?

Tactless and accident-prone as ever, Alan Partridge returned to present a TV show called This Time. Who played his co-host Jennie?

18. Every human in His Dark Materials has a ‘daemon’, a soul in animal form. What shape was the daemon of Lord Asriel (James McAvoy)?

A) Snow leopard 

B) Arctic fox

C) Polar bear 

D) Walrus

19. Which hugely popular drama came to an end this year?

A) Line Of Duty 

B) Poldark

C) Cold Feet 

D) Peaky Blinders

20. Which major Hollywood star played a media baron in MotherFatherSon?

A) Colin Farrell 

B) Tom Cruise

C) Mel Gibson 

D) Richard Gere

21. Julien Baptiste (Tcheky Karyo), the French detective with the limp, had his own series — a spin-off from which thriller serial?

A) The Missing 

B) Broadchurch

C) Line Of Duty 

D) Marcella

22. Ardal O’Hanlon announced he was leaving Death In Paradise — but which well-known face will replace him?

A) Alexander Armstrong

B) Douglas Henshall

C) Ralf Little 

D) Greg Davies

On Sir David Attenborough's Seven Worlds, One Planet, we learned how Sumatran rhinos communicate in the dense rainforest. What do they do?

On Sir David Attenborough’s Seven Worlds, One Planet, we learned how Sumatran rhinos communicate in the dense rainforest. What do they do?

23. Taskmaster, the most successful original show ever to air on the Dave channel, is moving to Channel 4. Who won the latest series?

A) David Baddiel 

B) Katy Wix

C) Jo Brand 

D) Ed Gamble

24. The nostalgic Cold War mystery Summer Of Rockets was set in which decade?

A) Forties 

B) Fifties

C) Sixties 

D) Seventies

25. Which former England cricket captain joined Paddy McGuinness and Chris Harris on Top Gear?

A) Alastair Cook

B) Kevin Pietersen

C) Michael Vaughan

D) Andrew Flintoff

26. Keeley Hawes did not feature in which of these costume dramas?

A) Traitors

B) Gentleman Jack

C) Summer Of Rockets

D) The Durrells

27. Elen Rhys and Julian Looman were acclaimed for a light-hearted crime show set on which Balearic island?

A) Majorca 

B) Ibiza

C) Minorca 

D) Formentera

Gentleman Jack was based on the life of which unmarried 19th century woman?

Gentleman Jack was based on the life of which unmarried 19th century woman?

28. The stars of Horrible Histories returned with a sitcom that combined slapstick with poignant moments. What was it called?

A) Spooks 

B) Spirits

C) Ghosts 

D) Spectres

29. Martin Clunes, star of Doc Martin, tried to bring back the old-fashioned family sitcom with a show about a grumpy driving instructor. What was his name (and the show’s title)?

A) Darren 

B) Kevin

C) Alan 

D) Warren

30. Holliday Grainger played a detective on the promotion fast-track in The Capture. The thriller focused on what tech twist?

A) DNA cloning 

B) Teleporting

C) ‘Deep fake’ videos

D) Faster-than-light travel

31. Tactless and accident-prone as ever, Alan Partridge (Steve Coogan) returned to present a TV show called This Time. Who played his co-host Jennie?

A) Susannah Fielding 

B) Ashley Jensen 

C) Aisling Bea

D) Kelly Macdonald

32. Gentleman Jack was based on the life of which unmarried 19th century woman?

A) Florence Nightingale

B) Emily Bronte

C) Anne Lister

D) Harriet Martineau

33. Renegade sex slave Offred (Elisabeth Moss) became an armed guerrilla fighter as The Handmaid’s Tale turned into open warfare. How did she help dozens of children escape from Gilead?

A) She commandeered a plane

B) She stole a boat

C) She held the President hostage

D) She hijacked a motorcade

34. Phoebe Waller-Bridge’s Fleabag returned for a second season to critical acclaim. Who played her love interest, the ‘hot priest’?

A) Jonah Hauer-King

B) Josh O’Connor

C) Richard Madden

ANSWERS 

1) B. 2) A. 3) C. 4) D. 5) B. 6) B. 7) B. 8) C. 9) B. 10) D. 11) C. 12) A. 13) B. 14) C. 15) D. 16) B. 17) B. 18) A. 19) B. 20) D. 21) A. 22) C. 23) D. 24) B. 25) D. 26) B. 27) A. 28) C. 29) D. 30) C. 31) A. 32) C. 33) A. 34) D. 35) A. 

D) Andrew Scott

35. How did the town of Derry celebrate the stars of their homegrown sitcom, Derry Girls?

A) With a mural on a pub wall

B) With the keys to the city

C) With a marching band

D) With an all-night school disco

Did you watch The Tiger Who Came To Tea or Gavin and Stacey? Take our quiz on TV’s Christmas specials   

In Gavin And Stacey, Uncle Bryn overslept on Christmas morning because he¿d overdone what festive tipple in the pub the night before?

In Gavin And Stacey, Uncle Bryn overslept on Christmas morning because he'd overdone what festive tipple in the pub the night before?

1. In Gavin And Stacey, Uncle Bryn overslept on Christmas morning because he'd overdone what festive tipple in the pub the night before?

A) Archer's Peach schnapps

B) Bailey's Irish Cream

C) Croft Original sherry

D) Taylor's vintage port

2. Judith Kerr, who wrote the Christmas Eve classic The Tiger Who Came To Tea, died this year. How old was she?

A) 85

B) 90

C) 95

D) 100

3. Which Victorian author might have been spinning in his grave after the BBC's seedy update of A Christmas Carol featured child abuse and prostitution?

A) Anthony Trollope

B) Thomas Hardy

C) Charles Dickens

D) William Makepeace Thackery

Mackenzie Crook triumphed in a remake of Worzel Gummidge. But which former Doctor Who star played the scarecrow first time round?

Mackenzie Crook triumphed in a remake of Worzel Gummidge. But which former Doctor Who star played the scarecrow first time round?

4. Mackenzie Crook triumphed in a remake of Worzel Gummidge. But which former Doctor Who star played the scarecrow first time round?

A) William Hartnell

B) Patrick Troughton

C) Jon Pertwee

D) Tom Baker

5. Where did Trixie (Helen George) and the other nuns'n'nurses end up on their travels in Call The Midwife?

A) The Shetland Isles

B) The Orkney Isles

C) The Outer Hebrides

D) The Faroe Islands

6. Which favourite Christmas film was reimagined by Brendan O'Carroll in Mrs Brown's Boys?

A) It's A Wonderful Life

B) The Bishop's Wife

C) The Great Escape

D) The Sound Of Music

7. Gordon Ramsay, Fred Sirieix and Gino D'Acampo set off for the Holy Land in their festive Road Trip, called Three Unwise Men. Where did they end up?

A) Pakistan

B) Saudi Arabia

C) Lapland

D) Morocco

Judith Kerr, who wrote the Christmas Eve classic The Tiger Who Came To Tea, died this year. How old was she?

Judith Kerr, who wrote the Christmas Eve classic The Tiger Who Came To Tea, died this year. How old was she?

8. Julia Donaldson and Axel Scheffler's heartwarming stories have become a Christmas tradition on TV. What was this year's addition to the canon?

A) The Gruffalo

B) The Highway Rat

C) The Snail And The Whale

D) Stick Man

9. Which novelist adapted her own spinechiller, The Small Hand, for the small screen with Douglas Henshall and a ghostly young Woody Norman?

A) Margaret Atwood

B) Susan Hill

C) Hilary Mantel

D) Liane Moriarty

10. Anthony Hopkins and Jonathan Pryce play elderly rivals in which Netflix original drama series?

A) The Two Prime Ministers

B) The Two Presidents

C) The Two Kings

D) The Two Popes

Christmas TV answers: 1) A. 2) C. 3) C. 4) C. 5) C. 6) A. 7) D. 8) C. 9) B. 10) D.

x

Phượt blog

About Phượt blog

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :